Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Je leert spelenderwijs tijdens je studie, ideaal
Het verhaal van Daniëlle & Marijn

Je leert spelenderwijs tijdens je studie, ideaal

Hi, wij zijn Daniëlle & Marijn

Beiden werkzaam als IC-verpleegkundige in opleiding en beiden wisten ze van jongs af aan al dat ze in de zorg wilde werken. Marijn kwam als klein kind veel in het ziekenhuis en vond het interessant om te zien wat voor invloed een verpleegkundige had op een patiënt. Ook Daniëlle maakte op jonge leeftijd al kennis met het ziekenhuis: haar oma gaf les in verpleegkunde en haar moeder was ook werkzaam als IC-verpleegkundige. Eigenlijk lag het volkomen in de lijn der verwachting dat ze vandaag de dag als IC-verpleegkundige actief is. Marijn en Daniëlle vertellen je graag hoe ze hun opleiding en werkzaamheden ervaren.

Combinatie tussen zorg en techniek

"De intensive care is een afdeling waar je heel veel ziet", vertelt Marijn. "Het is een plek waar je veel uitdagingen ervaart op technisch vlak en tegelijkertijd moet je ook ontzettend goed met elkaar kunnen samenwerken." "Precies die combinatie maakt het werken op deze afdeling zo interessant!" vult Daniëlle aan. "Voor mij maakt dat technische aspect het werk boeiend, vooral omdat het samengaat met klinisch redeneren. Ik heb daardoor het gevoel dat ik iedere dag weer opnieuw dingen bij leer, zo waardevol! Door het feit dat werken en leren tegelijkertijd plaatsvindt gebeurt het eigenlijk spelenderwijs waardoor alles goed blijft hangen. De stap van theorie naar praktijk verloopt daardoor soepel, ik vind dat heel ideaal." Beiden leerling IC-verpleegkundigen ervaren veel vrijheid in hun opleiding en werk, temeer omdat ze hun dagen zelf mogen indelen en zelf mogen kiezen wat de volgorde is die ze willen qua theorie en praktijk. "Het is zeker hard werken",zegt Marijn. "Als je klaar bent met een dienst moet je vaak ook nog aan de slag voor je studie. Soms heb je toetsen die je moet maken of moet je verslagen opleveren. Maar omdat je aan het begin van je dienst je eigen leerdoel voor die dag bepaalt, heb je ook een mooie mate van vrijheid en kun je heel bewust aan de slag met je eigen ontwikkeling. Zo vertelt Daniëlle dat je per periode bepaalde competenties moet beheersen en dat je een opdracht afrondt. "In welke volgorde je dit doet, mag je zelf bepalen, zolang je na elke periode kunt laten zien dat je vaardig, competent en bekwaam bent." 

Alles moeten weten, dat geeft een kick

Over de mooie kanten van hun vak zijn Daniëlle en Marijn het al snel eens; de grote diversiteit aan ziektebeelden en de uitzonderingen die ze tegenkomen op de IC. "Bij ons kom je de dingen tegen die je normaliter alleen in je studieboek leest", zegt Marijn. "Het gaat niet om één specialisme, bij ons moet je alles weten en dat geeft echt een kick!" "Het is inderdaad uitdagend dat er zoveel kennis en kunde van je verwacht wordt", vertelt Daniëlle. "Dus als je de ambitie hebt om alle functies van het lichaam in combinatie met techniek te kennen, dat zit je bij ons echt op je plek. Daarnaast draait het bij ons echt om effectief teamwork, iedere discipline is even belangrijk. Als IC- verpleegkundige ben je de spil in het web, jij moet alles in goeie banen leiden. Als je dat kunt, kun je zo ontzettend veel betekenen voor de patiënt. Dat geeft me iedere dag weer een voldaan gevoel", zegt ze.

ic-verpleegkundigen i.o.

Goede werk-privé balans

Marijn herkent dat gevoel van voldoening waar zijn collega over vertelt: "Als ik mijn patiëntenzorg goed heb uit kunnen voeren en er is ondertussen tijd geweest voor een grapje met elkaar of met patiënten, dan ga ik blij naar huis. Als ik klaar ben, ben ik ook echt klaar, ik neem niets mee naar huis", zegt hij. "Ik merk ook dat ik een goeie werk-privé balans heb", vertelt Daniëlle. "En het scheelt ook dat bijna mijn gehele omgeving ook in de zorg zit, waardoor we de verschillende aspecten van de zorg goed met elkaar kunnen delen."

Gewoon proberen

Marijn heeft nog een goede tip voor als je twijfelt of nieuwsgierig bent geworden naar het werken op de IC. "Meld je aan om een dagje mee te lopen, er zijn genoeg verpleegkundigen die je daarbij willen helpen! Iedereen is altijd welkom in de zorg, dus maak daar gebruik van. Gewoon proberen, ga voor de ervaring!"

Benieuwd naar je droombaan?

Wil jij ons team komen versterken? Bekijk dan snel de vacatures en ontdek of je droombaan erbij zit.

Ga naar het vacatureoverzicht

Label