Trots op het werk wat ik hier doe
Hi, ik ben Amy
Amy volgt de opleiding tot anesthesiemedewerker binnen Amphia. In februari 2020 studeerde ze af als hbo-verpleegkundige. Vanuit haar minor acute zorg in het 4e jaar wist ze na een dag meelopen op de OK meteen dat ze hier wilde gaan werken. Het verpleegkundig vak als basis van waaruit ze meteen door wilde richting de acute zorg. Wat ze zo mooi vindt aan haar vak en opleiding lees je hier.
Ultieme baan
“Mijn rol binnen de OK voelt nu wel echt als een ultieme baan”, zegt Amy. Haar droombaan leek altijd de ambulance, maar daar twijfelt ze nu wel over. “Ik ga vanuit de OK stage lopen bij de ambulance, maar ben stiekem bang dat dit een beetje tegen gaat vallen omdat ik het zo naar mijn zin heb hier”. Amy heeft haar opleiding tot verpleegkundige duaal gevolgd in Rotterdam. Ze was altijd al geïnteresseerd in de zorg. Het liefst had ze de opleiding Bachelor Medische Hulpverlening gevolgd, maar daar werd ze uitgeloot. Vandaar haar keuze om voor de minor acute zorg te kiezen. Hier werd haar enthousiasme voor de OK het meest geprikkeld. “Ik heb zeker geen spijt van mijn keuze. Tijdens deze minor heb ik de gehele Biaz module gevolgd, waardoor ik nu vrijgesteld ben van een aantal onderdelen in mijn opleiding tot anesthesiemedewerker. Een goede basis dus”. De opleiding voelt voor haar als een perfectie combinatie. “De balans tussen het verpleegkundige- en acute aspect werkt goed. Ik heb kort contact met de patiënt en daarna schakel ik over op het technisch handelen. Dat vind ik leuk”.
Perifeer ziekenhuis
“De opleiding tot anesthesiemedewerker is binnen Amphia veelzijdig. De basis staat natuurlijk vast, maar omdat Amphia zo’n groot perifeer ziekenhuis is, vinden hier dagelijks uiteenlopende complexe ingrepen plaats”, vertelt Amy. “Het zijn echt veel meer diverse ingrepen dan ik op voorhand had kunnen bedenken. Ze mag je als anesthesiemedewerker in dit perifere ziekenhuis zelfstandig werken en kun je bij grote operaties aanwezig zijn. Dat is echt gaaf. Ik ben dan ook trots op het werk dat ik doe. Het voelt echt als een juiste keuze.”
Mijn rol binnen de OK voelt nu wel echt als de ultieme baan
Eerste jaar
“Het eerste jaar van mijn opleiding is echt voorbij gevlogen”, vertelt Amy. “Begin juni 2020 ben ik op de OK begonnen met werken. Als je toen tegen mij had gezegd dat je snel al zelfstandig handelt binnen de OK, dan had ik dat echt nooit geloofd. Nu, een jaar later, run ik mijn eigen toko bij laag complexe ingrepen al geheel zelfstandig. Je werkt hier 36 uur verdeeld over 4 diensten. Iedere week heb je dus ook 3 dagen vrij. Na een dag werken ben je dan ook echt klaar. Ik ga dan lekker sporten bijvoorbeeld.” Zo vertelt Amy ook dat er binnen de opleiding vaste leerdoelen zijn waar je aan moet voldoen. Deze laat je aftekenen door de praktijkopleiders. Zij nemen tegelijkertijd ook de assessments voor handen en helpen je waar nodig. “Qua niveau word je vooruitgeduwd. Dit gaat overigens wel geleidelijk. Op de werkvloer word je gekoppeld aan een werkbegeleider. Met hem of haar sta je dan samen in een dienst. En je start eigenlijk wel altijd met andere leerlingen. Dat contact onderling is ook erg fijn.”
Jij laat de patiënt ademen
Als anesthesiemedewerker zorg je, samen met de anesthesioloog, ervoor dat de patiënt de operatie zo goed mogelijk ondergaat en hier ook zo goed mogelijk uit wakker wordt. Met zo min mogelijk pijn. Ook bouw je voor de operatie in korte tijd een vertrouwensband op met de patiënt. Dan gaat hij slapen. “Wat veel mensen niet weten, is dat ze tijdens een operatie helemaal niet zelfstandig ademen. Dat maak ik mogelijk voor hen”, vertelt Amy. “Zo ben ik er in mijn rol, voor, tijdens en na de operatie. Eigenlijk houd ik de patiënt in leven. Ik vond dit in het begin nogal spannend, maar je krijgt steeds meer zelfvertrouwen. Als een patiënt reageert tijdens een OK bijvoorbeeld, dan weet ik nu wat ik moet doen. Hieruit blijkt maar weer dat het vertrouwen geven aan een patiënt daarom extra belangrijk is. “Een operatie is niet niks voor de patiënt, ook al gaat het misschien voor ons om een simpele ingreep”.
Fijne werkdag
“Ik ga met een goed gevoel naar huis als ik met een leuk team heb gestaan en als ingrepen goed zijn verlopen”, vertelt Amy. “Dus zonder al te veel complicaties.” Iedere dag sta je binnen de OK met een vast team. “We zijn er voor de patiënt. Ieder vanuit ons eigen vakgebied. Alle neuzen staan dezelfde kant op.” Amy krijgt een dag van tevoren een app waarbij ze de planning van de volgende dag kan inzien. Hier ziet ze op welke OK ze staat, met welke collega’s en wat voor programma ze die dag gaat draaien. De volgende ochtend is er dan tijd om de operaties voor te bereiden. “Ik ga nu steeds meer toewerken naar grotere chirurgische ingrepen, bijvoorbeeld complexe longoperaties”, vertelt Amy. “Dat maakt mijn dag straks nog interessanter.”