Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

If you need care, we are there
Het verhaal van Bent

If you need care, we are there

Hi, ik ben Bent

Gediplomeerd CCU-verpleegkundige Bent werkt nu ruim 2 jaar op de CCU en EHH van Amphia. Vanuit Utrecht kwam hij naar Breda om het verpleegkundig traineeship te doorlopen. Zijn laatste half jaar bracht hij door op de cardio. Daar volgde hij de telemetrie cursus. Hij leerde hartritmes lezen en hartfilmpjes beoordelen. Vanuit daar is zijn interesse voor cardiologie ontstaan en startte hij de opleiding tot CCU-verpleegkundige.

Hart voor cardio

“Ik ben leergierig en enthousiast”, verteld Bent. “Ik wil alle details en nuances onderzoeken.” Zo vertelt hij dat cardiologie in de breedste zin van het woord, steeds complexer wordt. “We zien niet meer alleen de cardiologische patiënt. Vaak is er een andere onderliggende ziekte aanwezig, zoals bijvoorbeeld nierfalen of diabetes, die de zorg rondom de patiënt complexer maakt, zeker in acute gevallen. Ik verdiep me dan graag in de verschillende ziektebeelden. Hoe zit het nou? Waar moet ik op letten? Maar ook: hoe kunnen wij als verpleegkundigen de artsen daarin ondersteunen? Wij zijn wel de ogen en oren van zowel patiënt als arts.”

Carrièrepad

“Ik heb een mooi einddoel voor mezelf vastgesteld hoor”, zegt Bent. Zo kenmerkt leergierigheid zijn werk en is hij altijd op zoek naar hoe hij verder kan leren en ontwikkelen. “Ik wil graag als verpleegkundig specialist gaan werken binnen de cardiologie”, vertelt hij enthousiast. “Ik ben altijd goed voorbereid. Ik heb me steeds verdiept in hoe ik dit doel wilde behalen. Zo werk ik met tussenstapjes. Bijvoorbeeld door een cursus of een opleiding te volgen. Zo volg ik nu de opleiding tot echocardiografist.” Uiteindelijk wil Bent dus de opleiding tot verpleegkundig specialist gaan volgen en zo een combinatie opzoeken van zowel het verpleegkundig- als het medische domein.

Echocardiografie

Via een cardioloog binnen Amphia kwam Bent in contact met een verpleegkundig specialist cardiologie binnen het OLVG in Amsterdam. Hij heeft hetzelfde carrièrepad bewandeld dat Bent ambieert en was daarmee een goed voorbeeld voor hem. “Mede door mijn leergierigheid heb ik als vervolgstap de Intensive Care en ambulance overwogen”, verteld Bent. “Ik wil mezelf gewoon voortdurend blijven ontwikkelen binnen mijn vakgebied.” Een logische stap naar een andere tak binnen de acute as zou bijvoorbeeld de IC zijn. “Dan zou ik mijn verpleegkundige kennis verbreden. De optie voor echocardiografist had ik niet als een mogelijkheid beschouwd, omdat dit niet meteen binnen het verpleegkundige spectrum past. Je bent dan puur diagnostisch bezig. Dat is een handeling die je als verpleegkundige niet kent en het daarmee misschien ook niet meteen zou overwegen. Echter was dit voor mij wel de kans om me in én rond het hart te kunnen blijven specialiseren”. Het gesprek met de cardioloog van Amphia en de verpleegkundig specialist heeft eraan bijgedragen dat Bent nu de opleiding tot echocardiografist volgt aan de Hogeschool Inholland in Haarlem. “Mijn leidinggevende heeft daarin zeker samen met mij het pad vrij gemaakt binnen Amphia. Mede dankzij haar support ben ik in staat gesteld deze opleiding te gaan volgen. Het voelt goed dat mijn ambitie wordt gehoord. Daar is support vanuit het management. Zolang je maar de regie neemt in wat je graag zou willen doen. Ik ben nu de eerste die deze opleiding momenteel volgt in combinatie met mijn verpleegkundige rol op de CCU.”

Ik ben de eerste die deze opleiding momenteel volgt in combinatie met mijn verpleegkundige rol op de CCU

Bent CCU-verpleegkundige & cardioechografist in opleiding

Half om half

“Het is echt de combinatie die het spannend en leuk houdt”, zegt Bent. “De opleiding duurt officieel 10 maanden. Vrij kort, waardoor het heel intensief is. Ik ben drie dagen bezig met echo’s maken. Twee dagen binnen Amphia op de poli of in de kliniek en een dag in Haarlem voor de opleiding. Daarnaast werk ik dus ook nog een dag als CCU-verpleegkundige. Zodra ik de opleiding afrond, zullen we gaan kijken naar een 50/50 verhouding. De uitdaging zit er dan vooral ook in hoe ik mijn kennis up to date ga houden. Zowel de CCU als echocardiografie zijn continue in ontwikkeling. Waarbinnen het hart wel centraal staat. Wat ik nu al merk, is dat ik kennis vanuit de echocardiografie kan meenemen naar de CCU en andersom. Op de CCU heb ik langer contact met eenzelfde patiënt en stort ik me op die juiste zorgpuzzel maken in combinatie met een aantal patiënten zien binnen het uur op de poli als echocardiografist vind ik echt leuk.”  

Dubbelrol

“Het maken van een echo is voor mij als CCU-verpleegkundige zeker een meerwaarde”, vertelt Bent. “Als er bijvoorbeeld buiten kantooruren geen echocardiografist of cardioloog aanwezig is binnen het ziekenhuis, sta je als CCU-verpleegkundige samen met een arts-assistent paraat voor kritiek zieke cardiale patiënten. Het kunnen maken van een echo is een van de belangrijkste onderdelen in het stellen van een diagnose. Als cardiografist kan ik dan een uitgebreide echo maken van het hart, waarbij ik zowel de kamers, boezems, verschillende kleppen, maar ook grote aders en slagaders in kaart kan brengen. Als ik dan vanuit mijn dubbelrol kan bijdragen aan een snelle diagnostiek voor de behandeling van een kritieke patiënt, kan ik van nog meer toegevoegde waarde zijn.”

Echocardiografie Bent

Voldaan naar huis

“Voor mij gaat het verder dan alleen maar hard gewerkt te hebben”, zegt Bent. “Zowel mijn werkplek als het contact met mijn collega’s spelen hierin een belangrijke rol. Zo weegt voor mij het bekwaam kunnen zijn in mijn vak net zo zwaar. Tijdens mijn gehele dienst wil ik er voor mijn patiënt zijn. De juiste conclusies kunnen trekken. De afweging kunnen maken wanneer ik zelf iets aankan, met een collega ga overleggen of naar de arts stap.” Zo vertelt Bent dat na een tijd op de CCU een combinatie van kennis, ervaring en vertrouwen in je eigen bekwaamheid en die van je collega’s ervoor zorgen dat je door de dag heen continue juiste beslissingen kunt nemen. Ook omdat je weet dat je kunt terugvallen op de arts als dat nodig is. “Het zijn eigenlijk al deze kleine dingen bij elkaar.”

Benieuwd naar je droombaan?

Wil jij ons team komen versterken? Bekijk dan snel de vacatures en ontdek of je droombaan erbij zit.

Ga naar het vacatureoverzicht

Label