De dankbaarheid van de ouders. Daar doe ik het voor. Daar krijg ik energie van
Hi, ik ben Debbie
Debbie werkt al heel wat jaren bij Amphia. Binnen haar carrière heeft wel altijd 1 aspect centraal gestaan. Of het nu gaat om de zwangere vrouw, de pasgeboren baby of de kersverse ouder. Na haar opleiding tot verpleegkundige is ze blijven werken op de zwangere/kraamafdeling en verloskamers. Toen is ze de opleiding tot obstetrie- en gynaecologieverpleegkundige gestart. Een ding is zeker. Debbie brengt ontzettend veel passie voor haar vak mee. Hoe ze deze liefde voor haar vak heeft ontwikkeld, vertelt ze hieronder graag.
Een brok ervaring
Debbie heeft veel ervaring opgedaan binnen de zorg voor zowel zwangeren, de kraamvrouw, de verloskamers, de triage en de thuismonitoring. Daarnaast heeft ze op alle locaties van Amphia gewerkt. Als obstetrieverpleegkundige werkt ze op de gezinssuites waar ze zowel de zwangeren monitort en begeleidt en werkt ze ook op de kraamafdeling waar ze nieuwe ouders en de baby helpt en voorziet van alle zorg die daar nodig is. Ook werken de verpleegkundigen van neonatologie op deze afdeling. “Dit zorgt voor ontzettend veel kennis op de afdeling. Vanuit verschillende invalshoeken kan er dan zorg worden geboden rondom de patiënt. Dit is nieuw”, vertelt Debbie. “De nieuwe werkwijze moet nog echt vorm krijgen. Dat is best wel wennen en heeft tijd nodig. Toch pakt iedereen het met beide handen aan.” Wat Debbie na al die jaren nog steeds zo leuk vindt, is de afwisseling en het acute karakter van haar werk. “Zo is mijn functie af en toe echt onvoorspelbaar”, vertelt Debbie. “Zo kan er bijvoorbeeld een zwangere vrouw gaan bevallen, terwijl dat totaal nog niet de bedoeling is. Je moet dan snel kunnen schakelen. Dat maakt mijn werk dynamisch en uitdagend.”
Gezinsgerichte zorg
“We werken volgens het principe van gezinsgerichte zorg”, vertelt Debbie. “Zo zorg ik voor zowel de moeder, het kind als de partner. Dat gebeurt allemaal op de gezinssuites.” Zo neemt ze bijvoorbeeld de geplande keizersnede op. “Ik ga dan mee naar de OK en ik ben dan ook tijdens de keizersnede aanwezig. Je begeleidt dan zowel moeder als partner voor, tijdens en na de operatie. Dit is een bijzondere ervaring. Ik vang de baby op zodra deze uit de buik wordt gehaald. Dan laat ik, als de situatie het toestaat, de baby aan de ouders zien om vervolgens naar de opvangtafel te gaan waarbij we alle controles uitvoeren samen met de kinderarts. Omdat alle specialismen zoals verloskunde, obstetrie en neonatologie nu bij elkaar gevoegd zijn, kan er makkelijker gezinsgerichte zorg aangeboden worden. Er is altijd iemand in de buurt.”
Het zorgdragen voor een tevreden patiënt loopt als een rode draad door mijn carrière. Als dat er niet is, dan is je werk minder leuk
Dankbaarheid van kersverse ouders
“De dankbaarheid en tevredenheid van de zwangere of kersverse ouder, dat is waar ik het voor doe”, vertelt Debbie. “Na al die jaren krijg ik daar nog steeds energie van. Dat loopt als een rode draad door mijn carrière. Als dat er niet meer is, dan hou je het niet vol. Dan is je werk minder leuk.” Zo vertelt Debbie dat ze zich maar al te goed realiseert dat de zwangere vrouw zo vaak moet resetten. “Er gebeuren van allerlei dingen in een zwangerschap. Het is mijn doel de ouders zo goed mogelijk voor te bereiden op het ouderschap. Als ouder moet je je continue aanpassen. Dat begint al in je zwangerschap. Je kunt dan van alles voor ogen hebben, maar dat beeld kan van de een op andere dag veranderen. Een thuisbevalling die ineens toch overgaat in een bevalling in het ziekenhuis bijvoorbeeld.” Debbie probeert van iedere situatie toch een fijn moment te creëren voor de kraamvrouw, ouder of partner. “Ik vind het belangrijk er toch iets moois van te maken ondanks dat er snel geschakeld moet worden.” Ook vertelt ze, dat doordat ze zelf moeder is geworden, ze zich voor haar gevoel nog beter kan inleven. Dat heeft mijn rol als verpleegkundige ook zeker verrijkt. Empathie is voor een obstetrieverpleegkundige onmisbaar”, zegt Debbie. “Zo kan het zijn dat de moeder na de bevalling zich niet alles kan herinneren. Ik ga dan het gesprek aan. Ik vind het belangrijk om alle vragen te beantwoorden voordat zij het ziekenhuis verlaat. Zo heb ik naast dat ik me bezighoud met de lichamelijke toestand van moeder en kind, ook een belangrijke rol te vervullen in het psychosociale aspect. Die mentale begeleiding is net zo belangrijk.”
Team
Debbie vertelt dat mede door de samenkomst van alle afdelingen binnen de nieuwbouw, ze nu ineens een heel groot team zijn. “Dat is gezellig. Je bouwt met elkaar steeds verder door. Het was in het begin wel wennen. Een nieuwe werkomgeving die gigantisch is, nieuwe collega’s en een nieuwe werkwijze vragen echt wel iets van je. Hierin groeien we nu samen verder. We worden steeds meer een geoliede machine. Iedereen draagt op zijn of haar manier een steentje bij.” Je werkt hier in een zeer bedreven team vertelt Debbie. “Zo zit iedereen wel in een andere werkgroep.” Debbie vult een rol in binnen kwaliteit en veiligheid, maar is ook lid van de feestcommissie. “Eigenlijk altijd al. Ik vind het leuk om mijn collega’s in het zonnetje te zetten. Zo staat er nu bijvoorbeeld een Sarahpop op de afdeling voor een collega.”
Uiteenlopende zorgvraag
Debbie vertelt dat de zorgvraag waarmee zij te maken krijgt divers is. Ze krijgt zowel te maken met korte- als langdurige opnames. Ze observeert en monitort haar patiënt veelvuldig. Zo worden er veel CTG’s gemaakt. “Maar het kan ook zijn dat er een zwangere vrouw wordt opgenomen via de triage met prematuur gebroken vliezen, met bloedverlies of met premature weeën”, vertelt Debbie. Ook ziet ze patiënten die acute zorg nodig hebben. “Bijvoorbeeld de zwangere vrouw met preclampsie of het HELLP-syndroom. De aanstaande moeder heeft dan een te hoge bloeddruk en er zitten eiwitten in haar urine. Ze hebben vaak hoofdpijn, bovenbuik klachten, tintelen van vingers en visusklachten. Zij wordt dan per direct opgenomen. Deze klachten kunnen van het een op andere moment verergeren en dan moet je handelen. Je krijgt dus echt te maken met gevarieerde zorgvragen die ineens een andere wending in kunnen slaan”.