Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Ik kan hier zowel regelmatig werken als acute zorg verpleegkundige zijn
Het verhaal van Mandy

Ik kan hier zowel regelmatig werken als acute zorg verpleegkundige zijn

Hi, ik ben Mandy

Mandy werkt nu ruim 14 jaar binnen Amphia. Ze is hier direct gestart na het behalen van haar verpleegkundig diploma. Ze werkte een tijdje bij Interne Geneeskunde, maar wilde al gauw verder. Ze startte de opleiding tot CCU-verpleegkundige en vervolgde deze in combinatie met de opleiding tot IC-verpleegkundige. Tijdens haar stage op de IC wilde ze eigenlijk niet meer weg. Het klinisch redeneren daar vond ze veel te leuk. Ze bleef hier 9 jaar hangen. Toen stapte ze over naar de kathkamer. Benieuwd hoe ze het hier tot nu toe ervaart? Dat lees je hieronder.

Van IC naar Cathkamer

“Omdat ik al gespecialiseerd verpleegkundige was, kon ik hier meteen gaan werken”, vertelt Mandy. “Ondertussen nu alweer 3,5 jaar. Toch ben ik vorig jaar de CZO-opleiding tot verpleegkundige op de kathkamer gaan doen. De theorie volg je aan het Erasmus MC in Rotterdam. De praktijk vul je in binnen Amphia. Hij duurt in totaal 10 maanden en gaat in blokken. Soms ga je 3 dagen achter elkaar naar school en dan ga je bijvoorbeeld 2 weken niet. Die afwisseling is wel fijn.” Mandy geeft aan dat de opleiding zeker voor iemand die geen ervaring binnen de acute zorg heeft opgedaan, verdieping en veel inzicht biedt. “Voor mij is het eigenlijk een bevestiging op alles dat ik hier dagelijks in de praktijk breng. Die ervaring bracht ik al mee vanuit de IC en mijn vooropleidingen.” Mandy vertelt dat je de opleiding kan starten met zowel een verpleegkundige achtergrond als bijvoorbeeld een achtergrond als radiodiagnostisch laborant. “Als verpleegkundige heb je een klinische blik. Je kijkt dan naar een patiënt en signaleert bepaalde dingen, waardoor je gemakkelijk een inschatting kan maken hoe een behandeling gaat verlopen. Als radiodiagnostisch laborant ben je niet verpleegkundig geschoold, maar weet je wel alles van straling en röntgen. Hier leren we dus ook weer van elkaar.” 

Van onregelmatig naar regelmatig

“Na 12 jaar onregelmatige diensten te hebben gewerkt, had ik meer behoefte aan regelmaat”, vertelt Mandy. “Ondertussen heb ik een gezin met 2 kindjes en is mijn week gewoon aanzienlijk anders. Regelmaat in combinatie met toch wel acute zorg verpleegkundige kunnen zijn, is voor mij ideaal.” Zo vertelt Mandy dat je wel bereikbaarheidsdiensten draait. Je wordt dan opgeroepen vanuit huis als je naar het ziekenhuis moet komen. “Je bent dan wel gewoon thuis. Dat geeft rust. Je stelt je er op in dat je opgeroepen kunt worden. Stiekem vind ik dat ook leuk hoor. Je weet nooit wat je te wachten staat. Wat je aantreft in het ziekenhuis. En dat vind ik ook zo interessant aan acute zorg. De adrenaline giert door mijn lijf en samen als team zorg je ervoor dat de patiënt weer beter wordt.”

Langdurige complexe zorg vs. kortstondig patiëntcontact

“De cathkamer heeft me ook wel verrast”, vertelt Mandy. “Je maakt patiënten hier echt beter. Je draagt in korte tijd zorg aan de patiënt en je kunt eigenlijk veel goed doen. Op de kathkamer brengen we snel iets ernstigs in kaart. Patiënten zijn hier ook maar kort. We doen vaak een snelle, intensieve behandeling en daarna gaat de patiënt weer naar huis.” Tijdens haar 9 jaar op de IC zag ze patiënten langdurig. Vaak waren deze patiënten ook niet bij bewust zijn. “Op de HCK zijn de patiënten wakker en lever je andere complexe zorg. Je hebt ook kortstondig contact met ze. Ze komen angstig binnen en het is dan mijn verantwoordelijkheid ze op hun gemak te stellen. Daar haal ik ook voldoening uit en vind ik echt van toegevoegde waarde binnen mijn functie. Ik wist van tevoren niet dat ik dat zo leuk zou vinden.”

HCK_cardioloog + interventiemedewerker

HCK

“Patiënten worden naar ons toegebracht. We zijn echt een behandelafdeling. We zien electieve patiënten. Zij worden gebracht vanuit de verpleegafdelingen. We draaien een vast programma en soms komt daar spoed tussendoor. We zien dus ook spoedpatiënten. Zij worden gebracht vanuit de CCU, hartbewaking, SEH of Ambulance bijvoorbeeld.” Mandy vertelt dat zij als team dan klaarstaan op de kathkamer. “Vaak zijn dit interventiemedewerkers of verpleegkundigen samen met de interventiecardioloog. We staan met een relatief klein team rondom het hart. Dit kunnen we uitbreiden als er bijvoorbeeld een spoedpatiënt in shock binnenkomt. Dan roepen we de anesthesist op.”

Doorontwikkelen

“Als ik terugkijk op de afgelopen 14 jaar, dan heb ik echt al veel stappen gemaakt”, vertelt Mandy. “Ik heb een heel ontwikkelpad doorlopen en daar heeft Amphia zeker aan bijgedragen. De doelen die ik voor ogen had, zijn gelukt. Daar ben ik ook wel trots op. Je moet kansen hier wel zelf grijpen en je steentje bijdragen, maar dan is er veel mogelijk.” Zo ook op de HCK vertelt Mandy verder. Het is zo’n breed specialisme, dat je in de tussentijd je weer nieuwe behandelingen eigen kunt maken. “Zo ben ik bijvoorbeeld nu lid van het CTO-team. Je bent dan gespecialiseerd in het dotteren van chronisch verstopte kransslagaderen. Je kunt steeds nieuwe dingen erbij doen. En als ik daar dan heel goed in ben, dan zoek ik weer iets nieuws. Zoals een specialisatie in klepbehandelingen of ablaties bijvoorbeeld. Zonder dat je je werkzaamheden los hoeft te laten, kan je hier iets nieuws met beide handen aangrijpen. Er heerst hier dan ook een gezond opleidingsklimaat. Er kan veel qua scholing, maar zo gaan we ook graag naar congressen. Of krijgen we nascholing aangeboden via externe firma’s. Dan ga je een dag op locatie oefenen. Er is hier voldoende tijd om te leren.” 

We lossen hier zaken voor maar ook mét elkaar op

Mandy Medewerker Hartcatheterisatiekamers

Klein maar fijn

“Wij zijn hier ontzettend goed op elkaar ingespeeld”, vertelt Mandy. “Op de IC hadden we een heel groot team. Hier op de HCK zijn we een kleine club, maar weten we veel van elkaar. Ik kan wel spreken van enorme collegialiteit. Als er bijvoorbeeld iemand ziek is, springen we bij. We kunnen hier wel echt van elkaar op aan. We lossen het hier graag vóór elkaar, maar ook mét elkaar op. En we zijn hier ook van lolletjes. We werken met plezier en dat is voelbaar. Dat merken de patiënten ook op. Vaak komen ze gespannen binnen, maar vertellen ze ons naderhand dat het meeviel. Én dat er zo’n fijne sfeer voelbaar was. Dat zien we ook wel als een compliment. Als je aan een onplezierige plek voor velen toch een andere draai hebt kunnen geven, dan ga ik met een goed gevoel naar huis.” Nog een voordeel van een klein hecht team zegt Mandy, is dat het niet uitmaakt in welke functie je op de HCK staat. Je kent elkaar goed en hebt vaak aan 1 woord genoeg. Iedereen vult dan zijn of haar verantwoordelijkheden vanzelf in. Je neemt veel samen waar. Waardoor je ook veel van elkaar leert.

Benieuwd naar je droombaan?

Wil jij ons team komen versterken? Bekijk dan snel de vacatures en ontdek of je droombaan erbij zit.

Ga naar het vacatureoverzicht

Label