Wij zijn het hart van het hartcentrum
Hi, ik ben Margriet & Judith
“Ons werk is ontzettend veelzijdig”, vertellen CCU-verpleegkundigen Margriet en Judith. “Wij verrichten zowel de acute opvang op de Eerste Hart Hulp als hoog complexe zorg op de CCU.” Margriet heeft de opleiding tot CCU-verpleegkundige binnen Amphia gevolgd, waarbij Judith weer via een andere weg hier is beland. Ze heeft vanuit de SEH de overstap gemaakt. Nu werken ze al enige tijd samen als collega’s op de CCU en Eerste Hart Hulp en vertellen zij hieronder meer over dit bijzondere vak.
CCU
Margriet en Judith werken beide met plezier op de CCU. 1 ding hebben ze zeker gemeen: ze hebben allebei bewust voor de zorg gekozen. Zo liep Margriet vanuit haar opleiding al haar stages binnen het ziekenhuis en kwam Judith vanuit de verpleeghuiszorg hier terecht. “Er zijn tal van mogelijkheden om intern door te leren of een vervolgopleiding te starten”, zegt Judith.
Of de CCU nou je eindstation is of een basis van waaruit je weer door wilt, maakt niet uit geven beide dames aan. “Een volgende stap zou bijvoorbeeld verpleegkundig specialist kunnen zijn”, zegt Margriet. “Of een overstap naar de ambulance”. Toch biedt de CCU nog tal van mogelijkheden. “Dat maakt ons werk ook zo leuk en veelzijdig”, zeggen beide dames. “Zo kun je je aansluiten bij diverse werkgroepen en meedenken over verbeterprocessen binnen de afdeling. Binnen zo’n werkgroep denk je mee over hoe de afdeling in ontwikkeling is en met name ook blijft. Ook participeer je binnen het reanimatieteam en kom je in aanmerking voor een rol als regieverpleegkundige. Tijdens een reanimatie leid jij dan het ALS-protocol. Als regieverpleegkundige neem je onder andere alle opnames aan voor het cardiobeddenhuis.”
Hart voor het hart
Judith heeft haar hart verloren aan de CCU. Binnen deze afdeling heeft ze gevonden wat ze zocht. Een combinatie van acute zorg en tijd voor haar patiënt. Zo vertelt ze over haar rol binnen de palliatieve werkgroep. Deze werkgroep focust zich met name op de laatste fase van zorg voor de patiënt en alles wat hierbij komt kijken. “Je bent hier als verpleegkundige letterlijk betrokken bij de laatste levensfase van de patiënt. De patiënt is vaak bang. De familie wordt overspoeld met informatie en emotie. Ik vind het waardevol dat ik hier onderdeel mag zijn van iemands laatste fase. Zo zorg ik ervoor dat de patiënt en de familie comfortabel is, gerust gesteld wordt en op een fijne laatste manier afscheid mag en kan nemen.”
Complexiteit
De patiënt die op de CCU komt, heeft veelal een acuut probleem aan het hart. De patiënt en familie is vaak bang. “Het hart is toch de motor die het lichaam draaiende houdt”, zegt Judith. “Het is dan ook zaak zowel de patiënt als familie goed te begeleiden. Omdat we zo’n groot hartcentrum zijn, zien we hier uiteenlopende en complexe ziektebeelden. Dat is hier heel normaal. Het mooie aan mijn vak vind ik dat je de patiënt van het een op andere moment kan zien opknappen na een intensieve behandeling. Dat geeft voldoening. En maakt je als verpleegkundige ook wel trots. Je bent hier echt kenner van het hart en weet hier ontzettend veel van.”
Vooruitstrevende afdeling in huis
“Soms is het best ingewikkeld om uit te leggen wat we nou allemaal precies doen op onze afdeling”, zegt Margriet. “Het is moeilijk uit te leggen wat voor taken en verantwoordelijkheden we allemaal hebben. Het hartcentrum binnen Amphia kent een regionale functie. Patiënten komen vanuit diverse regio’s hier naartoe, omdat wij hier zeer complexe zorg kunnen bieden. Zowel de acute opvang van patiënten met een hartinfarct (STEMI), diverse hartritmestoornissen en astma- en andere cardiale ziektebeelden. Op de CCU vangen we ook post TAVI-patiënten op. Vaak zie je hier een hoge turnover van patiënten. Ook zetten we op de CCU non invasieve beademing in. De patiënt kan dan ineens snel opknappen. Het is hier verpleegtechnisch echt heel uitdagend. Je klinische redenatie is onmisbaar”.
Het hart is toch de motor die het lichaam draaiende houdt
Ogen en oren van de medisch specialist
“We brengen hier de patiënt op de EHH snel in beeld”, vertelt Margriet. “De onvoorspelbaarheid van zorg is binnen onze afdelingen groot. Het ene moment is de patiënt stabiel, waarop een volgend moment acuut gehandeld moet worden. Binnen Amphia werken we volgens de ABCDE-methodiek. Hierbij kunnen we bij een benauwde patiënt bijvoorbeeld al vrij snel inschatten welk behandelplan we moeten starten. Samen met de arts kom je tot behandeling.” Als CCU-verpleegkundige moet je snel kunnen schakelen. “Wij zijn de ogen en oren van de medisch specialist”, zegt Judith. “Zij vertrouwen ons toe de vitale functies van de patiënt nauwlettend in de gaten te houden. Wij maken dan ook de ‘call’ dat we over gaan op actie. Dit is spannend, maar geeft ook wel een kick.”
Eén team, één taak
“Wij zijn echt een leuk team”, zegt Margriet. “Dat voelt als zo’n voordeel. Binnen het team voel je je snel op je gemak en er is ruimte om van elkaar te leren. Ik kan op een vertrouwde manier mijn verpleegkundige handelingen uitvoeren. Dat is fijn.” Judith vertelt dat met de jaren het team ook echt veranderd is. “Er is veel diversiteit wat voor een goede wisselwerking zorgt. We geven elkaar nieuwe inzichten. Ook zijn we hier allemaal gedreven om onze kennis op peil te houden. We nemen samen deel aan actieve scholing. Dit houdt ons scherp. Bij de opvang van een patiënt met een acute zorgvraag, staan alle neuzen hier dezelfde kant op. Iedereen weet wat er gedaan moet worden. Je werkt hier zowel op de CCU als op de Eerste Hart Hulp. Die afwisseling maakt het zo leuk. Daarnaast werken we nauw samen met de SEH, de ambulance en de arts. Ook al zie je elkaar niet dagelijks, is er toch verbinding.”
Rijdende trein
Judith en Margriet vertellen beide dat als je klaar bent met een dienst, je ook echt klaar bent om naar huis te gaan. “We zijn een 24-uurs bedrijf, maar de zorg voor de patiënt hoeft hier nooit af te zijn. Daarvoor draag jij je verantwoordelijkheid over aan de collega’s en zij pakken de draad vanuit daar op. Je kan hier eigenlijk steeds op of van een rijdende trein stappen. Dat maakt dat je je werk ook goed kunt loslaten.”