Je kunt niet in je eentje de toko runnen
Hi, ik ben Meggie
Meggie begon haar carrière als verpleegkundige. Dat ze mensen wilde helpen op korte termijn wist ze altijd al. Sinds maart 2019 volgt ze de opleiding tot anesthesiemedewerker binnen Amphia. Over een klein jaar is ze klaar. Ze heeft het onwijs naar haar zin op de OK. De overstap naar anesthesie heeft ze gemaakt doordat een oud klasgenoot haar wees op deze mogelijkheid en haar heeft laten meekijken achter de schermen. Ze werken nu samen. Van klasgenoot naar collega, hoe leuk is dat. Hoe Meggie de opleiding tot anesthesiemedewerker vindt lees je hieronder.
Geen dag is hier hetzelfde
Meggie vertelt dat binnen de OK geen dag hetzelfde is. “Amphia is een groot ziekenhuis, waar veel diverse, complexe ingrepen plaatsvinden. Dit maakt mijn werk uitdagend, veelzijdig maar vooral erg interessant.” Meggie vertelt dat ze in haar vak als verpleegkundige veelal praktisch bezig was. Het vak anesthesie en de opleiding leert haar onder andere vanuit theorie te handelen. “Ik weet precies waarom ik iets doe. Voor iedere operatie ligt er een basisplan klaar gebaseerd op protocollen, boeken en ervaringen van collega’s. Toch heb je geen idee wat de dag je brengt. Het is vaak een wisselwerking van electieve en acute OK’s. Je moet dus snel kunnen schakelen van plan A naar plan B. Zolang de kwaliteit voor zorg maar voorop staat”.
Als je iedere dag één ding leert en dit meeneemt naar morgen, dan ben je na je opleiding een goede anesthesiemedewerker
Mijn opleiding
Als anesthesiemedewerker moet je op veel verschillende factoren letten. Dat brengt verantwoordelijkheid met zich mee. Samen met de anesthesioloog zorg je ervoor dat de patiënt zo goed mogelijk de operatie doorstaat. “Je stelt de patiënt gerust, je houdt hem nauwlettend in de gaten tijdens een operatie én je zorgt ervoor dat de patiënt zo comfortabel mogelijk uit de operatie komt. Dit vond ik in het begin best lastig”, vertelt Meggie. “Toch ben je nooit alleen. Je doorloopt veel facetten samen met je begeleiders, de anesthesiologen en anesthesiemedewerkers. Dit heeft zekerheid bij mij gecreëerd. Je mag hier in je eigen tempo groeien en ervaring op doen. Die opbouw is fijn. Je krijgt steeds meer vertrouwen in je eigen kunnen en je wordt daardoor geleidelijk zelfverzekerder in je rol. Je mag zelf sturing geven aan je leerplan. Ieder half jaar stel je hier nieuwe doelen op.”
Mijn pak past steeds beter
“De opleiding is veel. Zeker het eerste jaar”, vertelt Meggie. “Er komt veel op je af. Je leert in korte tijd veel nieuwe mensen binnen verschillende disciplines kennen. Dan heb je ook nog je theorie die je moet bijhouden en een groot team van collega’s die allemaal op een andere manier werken”. Toch komt ze de opleiding goed door. Een anesthesioloog vertelde haar dat als je elke dag in je opleiding iets leert en dat meeneemt naar morgen, je aan het einde zoveel hebt geleerd dat je echt een goede anesthesiemedewerker bent. Dit houdt ze dan ook in het achterhoofd. “Je bouwt heel snel een vertrouwensband op met het team. Dit vertrouwen heb je nodig omdat je vanaf dag 1 verantwoordelijkheid uitdraagt naar de patiënt. Je doet het niet alleen. Je start samen in een groep leerlingen en de begeleiding is echt heel goed. In de loop van de tijd ga je steeds meer programma’s zelfstandig draaien. Dan heb je dus echt zelf contact met patiënt en anesthesioloog. Daar hoort ook het creatief verzinnen van oplossingen bij. Iedereen heeft hier een eigen manier van werken. Dit ga je herkennen en zo ga je zelf ook een eigen manier van werken creëren. Je groeit hier letterlijk in je OK pak. Deze past me dan ook steeds beter. Je wordt onderdeel van de OK.”
Werk dat ertoe doet
Je streeft ernaar de patiënt zo goed mogelijk uit de OK te laten komen. “Mijn werk doet er echt toe”, vertelt Meggie. “Ik heb vanuit mijn rol zowel voor als na de operatie persoonlijk contact met de patiënt. Ik ben degene die ze zien voordat ze de operatie ingaan. Een vertrouwd gezicht. Dat is wat ik de patiënt wil bieden. Ook al zijn deze momenten kort, ze zijn cruciaal qua communicatie en geruststelling voor de patiënt. De patiënt kan dan ook echt rekenen op mijn volledige aandacht.”
Teameffort
“Onze OK is sinds kort 1 grote, moderne en nieuwe werkplek geworden. Alle operaties vinden nu op 1 locatie plaats. Hier is alles omhanden”, vertelt Meggie. “Je ziet dus nu ook dagelijks al je collega’s. Dit brengt gezelligheid en reuring in de koffiekamer. Ik vind dit wel fijn. Als er spoed is, zijn er dus veel collega’s aanwezig die me kunnen helpen. Dat voelt ook vertrouwd. We gaan voor elkaar door het vuur. Zeker in deze tijd voel ik die saamhorigheid echt. Daarom wil ik graag binnen Amphia blijven werken. Samen zijn we de motor die de OK draaiende houdt. Je kunt niet in je eentje de toko runnen. Daarin zijn we echt afhankelijk van elkaar.”