Het lichaam van de patiënt loopt tijdens dialyse een marathon
Hi, ik ben Nidia
Nidia is bijna klaar met haar opleiding tot dialyseverpleegkundige binnen Amphia. Ze is haar carrière als verpleegkundige gestart binnen de wijkverpleging, maar wist vanuit haar stages wel dat het ziekenhuis haar volgende stap zou zijn. Hoe ze de opleiding van Dialyseverpleegkundige is gestart, vertelt ze je hieronder.
Overstap naar ziekenhuis
Na haar opleiding tot HBO-verpleegkundige heeft Nidia eerst een aantal jaar gewerkt in de thuiszorg. Toch wilde ze de overstap naar het ziekenhuis maken. Welke afdeling haar precies zou passen, wist ze nog niet. “Ik ben binnen Amphia gestart op de afdeling orthopedie”, vertelt Nidia. “Hier wilde ik mijn eerste vlieguren binnen het ziekenhuis gaan maken. Toen kwam de vacature voor dialyseverpleegkundige in opleiding voorbij. Deze afdeling is niet altijd even zichtbaar in het ziekenhuis. Het is geen klinische afdeling, maar ook geen poli. Het valt ertussenin”. Ze is hier een dag gaan meelopen om te zien of het verpleegkundig handelen, de patiëntgroep en het team haar zou liggen. “Ik werd warm ontvangen. Iedereen toonde interesse en er was ruimte om vragen te stellen. Het voelde goed, vandaar dat dit ook mijn volgende stap is geworden. Ik heb hier geen seconde spijt van gehad.”
Dialyseopleiding
“Voordat ik de opleiding startte, was dialyse eigenlijk nooit de revue gepasseerd”, vertelt Nidia. “Misschien ook omdat dit tijdens je verpleegkundige opleiding niet aan bod komt.” Tijdens haar meeloopdag is ze er zich van bewust geworden dat dit wel een afdeling is waar veel gebeurd. Ondanks dat ik op voorhand nog niet helemaal wist wat ik kon verwachten, is de opleiding en de begeleiding duidelijk. Je wordt gekoppeld aan 4 werkbegeleiders en 2 praktijkopleiders. De eerste weken heb je het gevoel dat je 2 linkerhanden hebt, maar omdat je samen met je werkbegeleiders het oppakt, word je snel zelfverzekerder. Het dialyseteam is een groot team. We zijn met veel collega’s. Iedereen is behulpzaam en wil je helpen. Je leert hier, door te doen. Naast het werken maak je ook toetsen en opdrachten. Er is dan voldoende tijd en ruimte om hier mee aan de slag te gaan. Gedurende de opleiding ga je iedere maand een week naar school. Je ziet dan andere leerlingen uit diverse zorgcentra. We wisselen ideeën met elkaar uit. Dit neem je dan weer mee naar je eigen afdeling.”
Nierpatiënt
“Ik vind de patiëntgroep uitdagend”, vertelt Nidia. “De patiënt komt zelfstandig naar het ziekenhuis of wordt met de taxi gebracht. Soms zijn ze dan al niet helemaal lekker. Ze moeten dan ook nog 4 uur gedialyseerd worden. Naast dat ik in mijn rol veel technische handelingen verricht, bied ik dan een luisterend oor. Je leert de patiënt goed kennen en zij jou ook. Je bouwt echt een langdurige band met ze op.” Nidia vertelt dat er bij orthopedie sprake van snelheid is. Ze bedoelt hiermee dat patiënten komen en gaan. Binnen de dialyse komen patiënten vaak en langdurig. “Het is een vak apart”, zegt ze. “Je moet wel technisch inzicht hebben, want je bent bijvoorbeeld veel met de dialysemachine bezig. Dit moet je wel liggen. En wat ook leuk is, is dat je in acute situaties ook op locatie gaat om te dialyseren. Bijvoorbeeld op de CCU of IC.”
Je leert de patiënt goed kennen en zij jou ook. Je bouwt echt een langdurige band met ze op
Marathon
“Wat mensen zich vaak niet realiseren, is dat het leven van de dialysepatiënt behoorlijk op zijn kop staat”, vertelt Nidia. “De patiënten die we helpen zijn hier vaak 3 keer per week aanwezig. Ze liggen dan 4 uur aan de dialysemachine en volgen vaak ook nog een streng dieet. Dit heeft impact.” Je kunt niet zomaar gezellig een avond uiteten gaan of spontaan een vakantie boeken vertelt ze. “Daar ligt voor ons ook een rol. Je biedt een luisterend oor en de patiënt wordt daarnaast ook begeleid door een maatschappelijk werker. Het lichaam van de patiënt loopt letterlijk een marathon tijdens de dialyse. Zo intensief is de behandeling.”
Goed gevoel
“Als dialyseverpleegkundige zie je de patiënt binnenkomen en ook weer vertrekken na een behandeling”, vertelt Nidia. “Ik sluit mijn eigen patiënten dus aan, maar sluit ze ook weer af. Ze gaat altijd met plezier naar haar werk. Toch loopt een dag altijd anders dan verwacht vertelt ze. “Dit vind ik het interessante van mijn werk. Zo is een dialysepatiënt nooit stabiel. Ze kunnen lopend binnenkomen en dan ineens verslechteren. Het continue monitoren speelt dan ook echt een grote rol in mijn werk. Je weet nooit wat de dag gaat brengen. Als ik dan alles heb weten te managen, dan ga ik met een goed gevoel naar huis.”