Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Iedere patiënt neemt zijn eigen charme mee
Het verhaal van Patricia

Iedere patiënt neemt zijn eigen charme mee

Hi, ik ben Patricia

Patricia is al 13,5 jaar in dienst bij Amphia. Ze is bij Amphia begonnen en eigenlijk nooit meer weggegaan vertelt ze. “Tijdens mijn HBO-V opleiding zag ik ieder half jaar een andere afdeling. Dan hopte ik weer door”. Vanuit haar verpleegkundige rol binnen de traumachirurgie heeft ze meerdere malen meegelopen op de SEH. Spoed werd echt haar ding. Het werd dan ook haar droom de opleiding tot SEH-verpleegkundige binnen Amphia te gaan volgen. Wat haar zo aansprak binnen de SEH, vertelt ze je hieronder.

SEH

“De snelle wereld van de SEH. Daar werd ik al een lange tijd door getriggerd”, vertelt Patricia. “Zoveel uiteenlopende patiënten, van alle soorten leeftijden, met ieder een andere zorgvraag. Voor de SEH moet je van heel veel een beetje weten om goed te kunnen werken. Je weet nooit wat er gaat gebeuren. In een mum van tijd kunnen er weer ambulances voor komen rijden. We krijgen hier te maken met grote ongevallen, trauma’s, reanimaties, allergische reacties. Maar zeker nu ook veel benauwde patiënten door Covid bijvoorbeeld”. Waar Patricia op hoopt als er weer een nieuwe patiënt wordt binnengebracht, is dat ze door de behandeling die ze start, de patiënt in korte tijd ziet opknappen. “Je acties kunnen op zeer korte termijn een positieve uitwerking hebben. Daar doe ik het voor”, vertelt Patricia.

Klaar voor de start

“De ambulance belt dat ze eraan komen. Als team gaan we dan aan. We staan in de startblokken. Iedereen heeft hier een eigen taak. Iedereen weet wat ze moeten doen. We zijn als team onwijs goed op elkaar ingespeeld. Dat is zo gaaf. Je houdt je echt aan je eigen ding”, vertelt Patricia. “Binnen de afdeling ken je elkaar door en door. Toch werk je niet altijd met iemand die je goed kent. Bijvoorbeeld de collega’s van de IC of CCU. Het blijft dan extra bijzonder dat iedereen de regie neemt in zijn of haar rol. Ondanks de hectiek en spanning die er misschien is, heerst er een ontspannen sfeer omdat je weet wat je te wachten staat. Én dat je van elkaar op aan kunt. Uiteindelijk wil iedereen de zorg van de patiënt zo goed mogelijk op zich nemen.”

9 jaar spoed

Patricia werkt nu al 9 jaar op de Spoed Eisende Hulp van Amphia. “Wat het ziekenhuis voor mij betekent?”, vraagt ze. “Amphia betekent voor mij echt staan voor het team. We kunnen met elkaar sparren. Zelfs na al die jaren kom ik hier nog steeds dingen tegen die ik nog nooit gehoord of gezien heb. Deze casussen vechten we samen aan. We doen onderzoek. Samen met de collega’s en de artsen. Zo’n puzzel pluizen we dan samen uit. Ik leer dus echt nog steeds bij.” Patricia vertelt dat de uitdaging oneindig is omdat Amphia zo’n groot ziekenhuis is. Amphia bedient een grote regio. Zo’n 400.000 personen ongeveer. De SEH is daarmee ook een grote afdeling. Je vindt er 21 kamers, 25 bedden en 2 traumakamers. Het is dan ook logisch dat er een flink team aanwezig is.

Nieuwe collega’s die enthousiast zijn houden mij ook scherp in mijn werk

Patricia SEH-verpleegkundige

Betekenisvol werk

“Ondanks dat we onder druk werken, heb ik een goed gevoel als het team waarmee ik sta lekker heeft gewerkt, als er voor de ambulances vlot plaats gemaakt kon worden en eigenlijk alles als een geoliede machine is verlopen”, zegt Patricia. “En als ik er voor mijn patiënten heb kunnen zijn. Ik vind het fijn om in alle hectiek toch even de tijd te nemen om het verhaal te horen én een stuk voorlichting te kunnen geven aan de patiënt. Je even naast het bed zit zodat dat de patiënt zijn of haar verhaal kwijt kan. De patiënten die wij zien zijn vaak bang. Je gaat toch met (enige) spoed naar het ziekenhuis. Je wilt dan opgevangen worden en serieus genomen worden”. Zo vertelt Patricia dat het belangrijk is dat de patiënt de ruimte voelt om zijn of haar verhaal te kunnen doen. “Iedere patiënt neemt zijn eigen charme mee, een eigen verhaal. Ik hoop mijn patiënt dan toch even te kunnen laten ontspannen.” Overigens niet alleen de patiënt zegt Patricia, maar ook mijn collega’s. “In de waan van de dag moeten ook wij af en toe even op adem komen. Ze noemen me hier ook wel de oplaadpaal waar je naast kan gaan staan als je weer even rustig moet worden. Ik ben blij dat ik dat kan zijn voor mijn collega’s. Daarnaast is het leuk dat we steeds nieuwe verpleegkundigen aan ons team mogen toevoegen. Gediplomeerd verpleegkundigen maar ook verpleegkundigen die de SEH-opleiding volgen. Ik mag hen begeleiden. En het leuke is dat zij mij scherp houden. Het enthousiasme voor ons vak werkt namelijk echt aanstekelijk.”

Patricia - SEH-verpleegkundige

Blijven groeien

Binnen de SEH zijn tal van mogelijkheden vertelt Patricia. “Zo ben ik ondertussen senior verpleegkundige hier. Ik doe dan ook de coördinatiedienst bijvoorbeeld. Zo stuur je alle collega’s aan, coördineer je welke ambulance op welke kamer komt, welke collega’s hierbij aanwezig zijn en of er bijvoorbeeld een trauma- en of reanimatieteam moet worden opgeroepen. Hier haal ik echt voldoening uit.” Toch zijn er tal van andere mogelijkheden zoals het begeleiden van leerlingen, assessments afleggen voor leerlingen of je kunt praktijkbegeleider worden voor de opleiding tot SEH-verpleegkundig. Ook kun je een verkort IC-programma volgen waarnaar uitwisseling tussen SEH en IC mogelijk is. Met de tijd ontstaan er steeds nieuwe mogelijkheden vertelt Patricia. “Zo zijn er op het moment kinderverpleegkundigen aanwezig op de SEH. Zij zijn stand-by om tijdens de dag- en avonddiensten de acute zieke kinderen op te vangen. Het leuke hiervan is, is dat je als SEH-verpleegkundige ook weer leert van dit specialisme.”

Benieuwd naar je droombaan?

Wil jij ons team komen versterken? Bekijk dan snel de vacatures en ontdek of je droombaan erbij zit.

Ga naar het vacatureoverzicht

Label